Tips om zelf  diefstal van je fiets te voorkomen

(of je fiets na diefstal weer terug te vinden en terug te krijgen)

En een overzicht van goedgekeurde sloten 

Te nemen actie                                             Effect

 1. Koop een goedgekeurd  2e Slot                            + + + + +

 2. Zet je fiets vast, ook voor 'even'                           + + + +

 3. Risicovolle plek = Simpele fiets                          + + +

 4. Registreer / Chip  / Graveer                                     +

 5. Maak je fiets Herkenbaar                                        +/-

 6. Kijk snel op Marktplaats.nl                                    +

 7. Doe aangifte bij de Politie                                         + + 

 8. Zonder Helers, geen Stelers                                    + + +

 

Goedgekeurde 2e Sloten

 1. Gehard stalen ketting (35 - 50 euro).              + + + +

 2. U-beugel / vouwslot (40 - 90 euro)                   + + +

 3. Ringslot met insteekketting                                  + +

 4. Stalen ketting met hangslot                                   +

 5. Dik / stug plastic kabelslot                                      +

 6. Dun / soepel plastic kabelslot                                +/-

 7. Pantserkabelslot                                                               -

 

Inhoudsopgave van deze pagina

1.  Tips voor het voorkomen van fietsdiefstal

2. Wat kun je zelf doen? 

3. Welke sloten zijn het beste?

1. Tips voor het voorkomen van fietsdiefstal

 1. Kies je 2e slot afhankelijk van:

  • waarde van je fiets

  • duur van de stallingsperiode

  • risico van de directe omgeving

 2. Wat een slot mist aan braakwerendheid, kan door goed stallen worden opgevangen. Andersom geldt dus ook: met een goed slot, slecht stallen verminderd het effect van een goed braakwerend 2e slot.

 3. Een onopvallende fiets met unieke kenmerken, zoals een gegraveerde code, die goed vastgezet is met meer en betere sloten dan de andere fietsen aan hetzelfde rek, blijft het langste staan.    

 

De meeste fietsdiefstallen vinden ´s-middags plaats: tussen 12.00 en 18.00 uur. In deze periode wordt ongeveer vijftig procent van alle dagelijks gestolen fietsen vervreemd. Dat kan overal zijn, maar de eigen woonomgeving komt in de statistieken het meest voor. De verklaring hiervoor is dat thuis de fietsen het langste staan en vaak minder goed op slot  dan in de bekende risicovolle locaties zoals het treinstation, het winkelcentrum, het zwembad of het ziekenhuis.  Zet thuis je fiets ook met een 2e slot ergens aan vast!

Maar zeven procent van de aangiften van fietsdiefstal betreft de periode tussen 23.00 en 08.00 uur. Het meest gestolen worden in die periode simpele fietsen die met een enkel eenvoudig slotje bij een uitgaansgelegenheid of bij het treinstation gestald staan. (Bron: Politiemonitor)

 

2. Wat kun je zelf doen?

Tip 1:  koop een goed 2e slot

 

Het standaard ringslot op het achterwiel telt voor een dief maar half: de fiets staat wel op slot, maar nergens aan vast. De fietsendief kan de fiets eenvoudig oppakken en meenemen. Elders zal de fietsendief het slot in alle rust kunnen verwijderen. Juist het 2e slot waarmee de fiets ergens aan vast staat, bepaalt dus of de fiets meegaat of niet.  

 

Als fietsendief ken je de zwakheden van elk slot. Voor verschillende soorten sloten heb je verschillend gereedschap nodig. Omdat je liever niet met al teveel gereedschap op dievenpad gaat, blijft de fiets, die met meer dan één soort slot vaststaat, langer staan dan de rest.  Het ringslot rond het achterwiel is gemakkelijk te bedienen, bovendien kun je dit slot niet per ongeluk vergeten omdat het vast zit aan de fiets. Daarom wordt het ringslot in combinatie met een goedgekeurd 2e slot door ons aanbevolen.

 

Staat een fiets met een U-beugelslot aan een paal of brugleuning vast, dan kan een dief het geheel draaien. De fiets zelf werkt dan als breekijzer voor het slot: een goedkoop beugelslot knalt open. Met een duurder slot (rond de 40 euro) lukt dit niet, maar loop je de kans dat je fiets vernield is. Bevestig een goed beugelslot daarom door frame en wiel of door meerdere stangen zodat er niet mee getold kan worden.  Omdat een op zich uitstekend U-beugelslot niet altijd hetzelfde bereik heeft als een kettingslot, waardoor het vastzetten in volle stallingen ingewikkeld wordt, vinden wij het kettingslot in de praktijk beter.  De kwaliteit van een goed slot is namelijk een optelsom van braakwerendheid en gebruikersgemak.

 

Maak een fiets met een goed 2e kettingslot  strak en hoog vast. Voor de dief met een betonschaar is knippen tweemaal zo makkelijk wanneer de tang direct al met een poot op de grond gezet kan worden.  Deze veelgehoorde tip is echter in de praktijk alleen werkzaam wanneer er ook andere fietsen in de buurt staan, die aantrekkelijker zijn om te stelen. Want met enig voorwerk kun je als fietsendief een steuntje (stapel stenen, andere fiets, etc.) maken die je tang ook op een hoger niveau dubbel laat werken. 

 

Een (spiraal)kabelslot is zeer gebruiksvriendelijk: licht, soepel en goedkoop. Maar het slot is ook gemakkelijk open te breken door een fietsendief. Het slot beschermt eigenlijk alleen tegen diefstal in de gevallen dat je anders helemaal geen (2e) slot zou gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een kettingslot te zwaar vindt of te ongemakkelijk. Wanneer je een goedkope fiets hebt, die je nooit voor een langere duur op een risicoloze plek stalt, dan is een kabelslot soms ook wel voldoende. Je weegt dan het gewicht en het gemak van een kabelslot  af tegen de geringe kans op diefstal van je fiets. Die afweging maak je ook wanneer je met je mountainbike of racefiets op pad gaat. De beschermende factor van het weinig braakwerende kabelslot hangt dan vooral af van je eigen toezicht en de aanwezigheid van nog gemakkelijker prooien voor de fietsendief om mee te nemen. Sportfietsen zonder toezicht of slot gaan immers als eerste mee.

 

                                      De Fietsendief werkte mee aan de opzet van de slotentest door de ANWB 

 

Tip 2: zet je fiets vast, ook voor 'even'

 

Een fiets staat goed op slot wanneer alle wielen geblokkeerd zijn en de wielen en het frame ergens aan vastgemaakt zijn. Daardoor is de fiets niet meer te verplaatsen. Heeft de fiets een ringslot, dan sluit je daarmee het achterwiel af. Tegelijkertijd zit je het achterwiel daarmee vast aan het frame. Gebruik daarnaast een 2e slot waarmee je het voorwiel en het frame aan elkaar vastlegt en tegelijkertijd aan iets onroerends. Dat kan een fietsenrek, een lantaarnpaal of iets als een hek zijn. Let er wel op dat die stallingsplek legaal is, want anders raak je je fiets niet kwijt aan fietsendieven, maar aan de gemeentelijke fietsverwijdering. Deze legale fietsendieven hebben gereedschap waarmee ze alles open krijgen (de slijptol op accu of de pneumatische betonschaar). Een verkeerspaal is naast deze ook om een andere reden geen goed bevestigingspunt: wanneer het verkeersbord losgeschroefd is, kun je de fiets met slot en al over de paal heen tillen. Kijk ook bij een hek of railing uit of dit niet los te schroeven is.  Officiële fietsenrekken hebben niet alleen goede bevestigingspunten, je mag er je fiets ook voor een niet permanente periode) plaatsen. 

Neem de tijd om een goede stalling te vinden. Je kunt je fiets onveilig voor de deur stallen. Dan hoef je maar een kort stukje te lopen naar je bestemming. Of je kunt je fiets ergens verderop veilig gaan stallen. Dan is de kans kleiner dat je na afloop niet naar huis hoeft te lopen. Gemak dient de mens, dus ook de fietsendief. 

 

Twee fietsen die met twee sloten alleen aan elkaar vast staan, zijn iets zwaarder om op te tillen. Dus moet je met z'n tweeën zijn om de fietsen bij de voor- en achterkant op te kunnen tillen.  Maar het voordeel van twee aan elkaar vastgeketende fietsen is wel dat ze tijdens het transport niet rammelen in het busje van de professionele fietsendief. Deze onderscheidt zich van de kruimeldief niet door de kwaliteit van zijn gereedschap, maar door de beschikking over goed transportmateriaal (transportbusjes) om gestolen fietsen af te kunnen voeren.  Maak als je met z'n tweeën bent een fiets met een slot door het frame (en eventueel het (of de) achterwiel(en)) ergens aan vast en leg met het 2e slot de fietsen door de voorwielen en de frames aan elkaar vast.

 

Zet je fiets nooit met het slot alleen door het voorwiel ergens aan vast. Dit is een uitnodiging voor elke alerte fietsendief. Want nadat jouw voorwiel van de fiets is losgedraaid, maakt de dief met het gestolen voorwiel van een andere fiets, die alleen met het achterwiel vaststond, een combinatie fiets.  Dit wordt onder fietsendieven  de 'methode 14/15' genoemd, naar de maat van de steeksleutel die je hiervoor altijd op zak dient te hebben. Vaak zetten de dieven bij drukke fietsenstallingen, zoals bij treinstations alvast een eerder gestolen voorwiel klaar, zodat de diefstal vlot uitgevoerd  (tussen 8.00 en 10.00 uur) kan worden. 

 

Tip 3: risicovolle plek = simpele fiets

 

Een fraai afgelakte fiets met zeven versnellingen en verende voorvork valt temidden van oude barrels op. E-bikes met motoren in de trapas doen dit ook. En uiteraard zien de dieven dat ook. Een relatief duurdere fiets kan het beste bewaakt of moet binnen gestald worden. En ook daar goed op slot staan.

 

Beschouw een goedkope fiets met veel accessoires, zoals kinderzitjes, ook als een duurdere fiets. Hoogwaardige kinderzitjes verkopen via internet zelfs gemakkelijker dan de gestolen fiets.    

 

De fietsendief is modegevoelig. Voor fietsen die in trek zijn, betaalt de heler immers de hoogste prijs. Het langlopende model Orange van Gazelle doet het al decennia goed in de markt van gestolen fietsen. En originele of  authentieke retro fietsen doen het op dit moment ook erg goed. De eenvoudige mountainbike van de bouwmarkt is al een tijdje uit, omdat deze fiets nog al onpraktisch is in het dagelijks gebruik. Duurdere mountainbikes en racefietsen zijn daarentegen gewild en worden zelfs uit winkels gestolen. 

 

Oudere modellen (vijftien jaar oud)  in foute kleuren doen het in de handel ook een stuk minder. Maar fietsendieven (in studentensteden) jatten deze graag voor eigen gebruik. Gewild zijn de onderhoudsarme exemplaren: terugtraprem, geen versnellingen.  Lelijke fietsen staan namelijk relatief zwak op slot. En wanneer de gejatte fiets van zo'n fietsendief een lekke band heeft, dan steelt die dief gewoon het volgende exemplaar met twee volle banden terug. Ook lelijke fietsen verdienen een goed slot in studentensteden.

 

Halve en hele wrakken worden overigens vaker gestolen dan fietsenbezitters verwachten. Als fietsendief weet je dat de ex-bezitter van dit soort fietsen geen enkele moeite doet om de fiets terug te krijgen. De buit is dus veilig door te verkopen. Of je maakt van meerdere wrakken een enkele werkende fiets. De lol is dat de nieuwe ´eigenaar´ van een half wrak of opgelapte fiets wederom geen goed slot koopt voor de goedkoop verkregen fiets, dus terug jatten is wederom een fluitje van een cent. Dit type fiets is mooie handelswaar voor de gemakzuchtige, verslaafde fietsendieven in grote steden. Duurzaam fietsen is in Nederland een combinatie van fiets en slot, soms is het slot daardoor meer waard dan de fiets zelf. 

 

 

Tip 4:  registreer / chip  / graveer je fiets  

 

Mocht je fiets gestolen worden, dan is de kans dat je de fiets terugkrijgt tweemaal zo groot wanneer de fiets beschikt over unieke kenmerken (kleur, model, framenummer en/of een unieke gegraveerde code) en je deze bij het doen van aangifte bij de politie ook kunt vertellen. Maak een omschrijving van de kenmerken van je fiets en zet die in je telefoon of bewaar een registratiekaart in je portemonnee. Registreren kost weinig moeite en helpt vooral wanneer we dat allemaal doen. Dus doe dit direct (nu).

Sommige modellen fiets hebben een ingebouwd GPS tracker: een radiozendertje waarmee de fiets op te sporen is. Dit systeem is rendabel voor de duurdere design fietsen, duurdere e-bikes en speed pedelecs, het systeem kost rond de 150 euro. Ook kun je zo'n systeem later alsnog op je fiets zetten: de after market-versie. In beide gevallen geldt dat je soms nog een extra abonnement of verzekering moet afsluiten, wat maandelijks extra kosten met zich meebrengt. Vooralsnog werkt het systeem redelijk als afschrikking (dieven laten de fiets met trackers staan). Resultaten met de opsporing zijn wisselend: niet altijd is de aangegeven locatie van je fiets actueel (real time) of exact genoeg. Een fiets die in beweging is, is dus bijna niet terug te vinden.  Staat de fiets ergens stil, dan is het mogelijk in de (tijdelijke) opslagplaats van een crimineel. Ga je er dan zelf op af (wat sommige systemen van je verwachten), doet de leverancier van de fiets of het tracking systeem dat of ga je de politie bellen (en komen ze dan ook)? Vooralsnog is een duurdere fiets in een afgesloten of bewaakte omgeving goed met 2 sloten vastzetten, het beste.

 

Alleen fietsen met een ingegraveerde RAI standaardcode zijn uniek. Sommige fietsenhandelaren, enkele gemeenten en het Centrum Fietsdiefstal kunnen deze code voor je in de fiets graveren. De ingeslagen framenummers zijn namelijk niet altijd uniek (die gelden soms voor hele productieseries tegelijk). Batavus levert wel fietsen met (zichtbare) unieke nummers: de personal bikes. Gegraveerde postcodes kunnen eenvoudig doorgekrast worden en vervangen door een andere, dat werkt dus niet. De etiketjes waarop tegenwoordig de framenummers van nieuwe fietsen in streepjescode staan, worden door de goed georganiseerde fietsendieven nagemaakt, dat helpt dus ook al niet. Wil je echt een uniek kenmerk dan heb je dus de RAI standaard code nodig. Gemeentelijke diensten houden in samenwerking met politie regelmatig graveeracties, maak er gebruik van.

 

Wie niet wil graveren, carbon en aluminium fietsen vinden dat namelijk niet fijn, kan een plastic kokertje met naam, adres en telefoonnummer in de zadelbuis gooien. Wanneer men de fiets dan terugvindt en er discussie onstaat of die fiets wel van jou is, dan bewijst dat kokertje je gelijk.  

 

 

Tip 5: maak je fiets herkenbaar

Een fiets die er uiterlijk heel origineel uitziet, of sterk opvalt door felle kleuren en opvallende accessoires, is makkelijker herkenbaar. Dit heeft vooral voordelen wanneer de fietsendief jouw fiets nog niet gestolen heeft, maar voorlopig even 'koud gesteld' heeft. Dit betekent dat de dief je fiets verplaatst heeft van de plek waar je deze neergezet hebt naar een plek waar deze later onopvallend is open te breken (bijvoorbeeld een steeg) of waar vandaan deze later makkelijk is af te voeren (door bijvoorbeeld in een transportbusje te laden). Kijk daarom altijd even rond, wanneer je fiets gestolen is. Bekijk niet alleen de duistere plekjes in de buurt, maar loop ook langs de randen van het stallingsgebied waar een busje nabij kan komen. 

Het herkenbaar maken van je fiets heeft ook zin wanneer de dieven te verwachten zijn onder de bezoekers van jouw stamkroeg of jouw eigen school. Want alleen wanneer de fietsendief hetzelfde levenspatroon heeft als jij, maak je enige kans om je fiets weer te zien opduiken. Er zijn in Nederland 18 miljoen fietsen, dus wanneer de fiets enigszins verplaatst is en verkocht in een ander deel van de stad of het land en aan iemand met een andere levenswandel dan jij, dan vind je de fiets echt nooit meer terug. Zelfs als deze een gele toeter heeft,  knalroze is geverfd en een gifgroen harige zadelbekleding heeft.  

Tip 6: kijk snel op marktplaats.nl

 

Had je een onopvallende maar speciale fiets (door merk, model en/of kleur) met unieke kenmerken (RAI code, framenummer of postcode) zoek dan na de diefstal van de fiets onmiddelijk op internet. Soms staat een gestolen fiets er al na een uur op! Vind je de fiets, neem dan contact met de politie op en maak een afspraak om de fiets samen te gaan halen. Bel hiervoor het centrale nummer 0900 8844. De hulp die de politie wil leveren verschilt overigens sterk per korps (het hangt er soms van af of ze hun prestatienorm wel of niet gaan halen dat jaar). Dit heeft overigens alleen zin wanneer je kunt bewijzen dat de fiets van jou is (je hebt een aankoopbewijs), wanneer je de fiets geregistreerd hebt (de unieke kenmerken kunt noemen) en wanneer de fiets unieke kenmerken heeft (een zwarte omafiets is dus niet uniek).

 

Wanneer er een foto bij de advertentie staat herken je een speciale fiets al snel, daarom staan al te opvallende fietsen ook niet gauw met een foto op marktplaats. Die fietsen gaan daarom ook vaak uit elkaar en worden in onderdelen verhandeld of er wordt uit de onderdelen een nieuwe andere fiets samengesteld. Dit gebeurd onder andere met duurdere vakantiefietsen, met bagagedragers voor- en achter. En door het stuur, het zadel of de voorvork te veranderen herken je je eigen fiets niet meer.

 

 

Tip 7: doe aangifte bij de politie

 

Of je fiets verzekert was of niet, dat maakt niet uit: doe aangifte bij de politie. Vertel zo precies mogelijk waar en in welke periode jouw fiets ontvreemd is. Hoe vollediger je dit doet, des te beter kan de politie aan de slag gaan. Dat is vaak vrij passief: op basis van jouw aangifte wordt soms een dadersprofiel gemaakt. Wordt er een dader gepakt en heeft die ook jouw fiets nog 'in bezit', dan wordt deze in beslag genomen. En alleen als er voor die fiets aangifte van diefstal is gedaan, kan de dief of heler veroordeeld worden. Anders geldt: geen aangifte, geen straf! Dus: zolang er nog weinig aangifte gedaan wordt (van onverzekerde fietsen), blijft fietsen jatten een financieel aantrekkelijke en vrij risicoloze onderneming.

 

                                                                  Aangifte kan ook digitaal, daarvoor heb je wel een DigiD nodig.

 

Van alle fietsen waarvan aangifte is gedaan, wordt slechts 10 - 13% door de politie 'opgespoord'. Meestal doordat de nieuwe 'eigenaar' slordig met jouw fiets omspringt en deze afgerost of te lang in het fietsenrek bij het station laat staan. Dan komt de fiets via de gemeentelijke fietsverwijdering in handen van de gemeente. Daar wordt gecontroleerd of de fiets opgenomen is in het landelijke fietsdiefstalregister. 

 

Wil je je gestolen fiets terug, dan zul je zelf ook wat speurwerk moeten doen. In beslag genomen fietsen worden zelden thuisbezorgd, meestal moet je ze zelf gaan terugvinden tussen alle andere verloren en gevonden voorwerpen in de gemeenteopslag (AFAC's) of op de website www.verlorenofgevonden.nl.  

 

 

Tip 8: Zonder helers, geen stelers

 

Wat niet iedereen beseft, is dat het kopen van een gejatte fiets net als de diefstal van de fiets strafbaar is. Een dief maakt dat niet zoveel uit: inbeslagname, van de fiets, een boete en een aantekening op het strafblad zijn ingecalculeerde risico's van het vak. Maar voor een eerbare burger of student in de rechten kunnen de juridische gevolgen van heling ernstig zijn: fietsdiefstal is een vermogensdelict waarvoor een volwassen persoon een strafblad krijgt. Met een strafblad krijg je een aantekening op de Verklaring Omtrent Gedrag, een officieel document dat steeds vaker gevraagd wordt bij sollicitaties en zelfs bij het doen van vrijwilligerswerk.

 

Wie een  2e hands fiets koopt buiten de reguliere fietsenhandel om, waarbij de verkoper zich niet legitimeert, tegen een te lage prijs en zonder het fietsdiefstalregister te raadplegen, die persoon kan beschuldigd worden van heling. Het fietsdiefstalregister heeft zo de potentie om de markt voor gestolen fietsen kapot te maken. Want wanneer niemand meer een gestolen fiets van de fietsendief wil kopen, dan droogt de markt op en wordt het financieel niet meer aantrekkelijk om fietsen te stelen. Het voorkomen van fietsdiefstal wordt dus niet alleen bepaald door de braakwerendheid van het slot, een veilige plek om te stallen,  het toezicht en de repressie door de politie, maar ook door het uitsluitend kopen van eerlijke fietsen bij de reguliere fietsenvakhandel of de legitieme 2e-hands verkoper.

 

 

3. Welke Sloten zijn het beste?

Veilig fietsen in Nederland en Vlaanderen is een combinatie van fiets en slot.

Een eerlijk gekochte fiets mag een koopje zijn, het slot nooit.  

 

1   Gehard stalen kettingen

 

Gelegenheidsdieven wagen zich niet aan gehard stalen kettingen met schakels van 8 millimeter. Een betonschaar bijt zich erop stuk en een slijptol (waarmee echt alles opengaat) is niet altijd inzetbaar (maakt nogal herrie). Gehard stalen kettingen zijn te herkennen aan de platgeslagen  schakels. Die kunnen zilver- of geelkleurige zijn en eromheen kan een zwarte of een gekleurde hoes van geweven stof of van fel gekleurd, doorzichtig plastic zitten. Wie 8 mm te zwaar vindt, kan een ketting met schakels van 6 of zelfs 4 mm kiezen. Maar wat je wint aan comfort verlies je dan aan braakwerendheid, deze kettingen zijn namelijk wel met een betonschaar door te knippen. Toch zijn deze sloten voor eenvoudige fietsen of in minder risicovolle omgevingen vaak voldoende. Pas wanneer gelijksoortige fietsen in het rek waar je normaal stalt zwaardere sloten hebben, dan is het voor jou een signaal om zelf ook een zwaardere klasse aan te gaan schaffen.  

 

Let op bij aanschaf, want er zijn neppers in de handel. Soms is de ketting wel van gehard staal, maar is de aansluiting van de ketting op het slot van gewoon staal gemaakt. Wil je geen nepper kopen, koop het slot dan bij een goede fietsenmaker (dus niet een populaire winkelketen) en betaal er minstens 35 euro voor.

 

                                      Zie voor een overzicht van goedgekeurde sloten de website van Stichting Art.

 

Meer dan 50 euro uitgeven aan een ketting is niet nodig, want alle gehard stalen kettingen boven deze winkelprijs hebben schakels van 8 mm of dikker en deze gaan allemaal op dezelfde manier open: met een slijptol of pneumatische tang. Zwaardere exemplaren schrikken wel iets meer af, maar zijn in het dagelijks gebruik onhandig (je laat deze dan na een tijdje thuisliggen, en een slot wat je niet meeneemt is het zwakste slot van allemaal) en daarom alleen zinvol om een zeer gewilde fiets (zoals op dit moment de elektrische fiets met een middenmoter) in de schuur aan de ketting te leggen. Laat deze ketting dus maar lekker thuisliggen en veranker hiermee elke avond de fiets met een muuranker of gewoon aan iets als de zware metalen werkbank. Koop dan wel een goede ketting voor onderweg erbij.

 

Welk slot er op de ketting zit (los of vast blokje of losse discus) maakt boven de 50  euro niet veel meer uit. Alhoewel je er van uit kunt gaan dat het type slot wat het meest verkocht wordt, en dat je veelvuldig in de stalling tegenkomt, door het boevengilde ook het vaakst en langdurigst is onderzocht op zwakke plekken. Kies als je toch de keuze hebt voor hetzelfde bedrag een slot type of merk dat minder vaak in het straatbeeld voorkomt. Hiervan weten de fietsendieven het zwakste punt misschien nog niet te vinden, dan gaan de veel verkochte sloten op de andere fietsen waarvan ze die al wel kennen er het eerste aan.

Ook is er verschil in gebruik van de sleutel. Bij sommige sloten kun je de sleutel er al uit halen voordat het slot is dicht geklikt. Dat is handig wanneer je de fiets op een moeilijk bereikbare plek vastmaakt, bijvoorbeeld in een vol fietsenrek. Maar check 2 keer of het slot ook daadwerkelijk dicht zit, anders maak je het de dieven wel erg gemakkelijk. Soms gaat de sleutel er juist niet gemakkelijk uit: bij het discusslot (dat mooi glimmende, gladde ,ronde slot) is het sluitingsmechanisme stroef en hapert soms. Probeer je dan alsnog het slot open te krijgen, dan breekt je sleutel af (en natuurlijk altijd s'-nachts of als je haast hebt). Op tijd smeren met niet plakkende smeerolie of grafietpoeder helpt. Want de discus is een prima slot, waarvan zelfs de goedkopere versies al goed braakwerend zijn.

 

 

2   Beugelsloten en vouwsloten

 

In beugelsloten of U-sloten zit een groot verschil in kwaliteit. Het minst favoriet (onder dieven) zijn de bredere Abus en AXA beugelsloten (vanaf 40 euro). Dit omdat de poten van de U-beugel diep in het stevige blok zitten. Goedkopere en smallere beugelsloten zijn makkelijk te forceren. Soms is de U-beugel gemaakt van goedkoop metaal dat in het blok afbreekt. Soms is het blok gemaakt van bros, gegoten metaal of zelfs deels van plastic dat al snel open knapt wanneer je met het slot gaat wringen.  Omdat  een fiets met een beugel niet altijd even gemakkelijk aan een vast punt bevestigd kan worden, is een gehard stalen ketting in het dagelijkse gebruik vaak net iets handiger en dus beter.

De duurdere vouwsloten (60 tot 90 euro) zijn uitstekend, Het slot bestaat uit latjes van staal, die dankzij stevige scharnieren tot een compact pakketje zijn op te vouwen. Het design is fraai en past blijkbaar goed bij de duurdere vouwfietsen, je ziet opvallend vaak de combinatie vouwslot - vouwfiets. Er zijn ook goedkopere vouwsloten in de handel (15 tot 25 euro) die helemaal niet zo slecht zijn. Maar mogelijk zit er een zwakheid verborgen in de sterkte van een scharnier of in het afsluitende slot gedeelte. De lagere prijs betekent vaak een mindere totaal  kwaliteit en dus geldtvoor een goedkoper vouwslot de regel dat een slot zo sterk is als het zwakste onderdeel. Voor zowel duurdere als goedkopere vouwsloten geldt dat deze in de praktijk niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn.  Het bereik is gering: je kunt er lastig voorwiel en frame ergens mee aan vast leggen. En het scharnieren bemoeilijkt het bevestigen in een vol fietsenrek.

Kun je de fiets altijd op je bestemming ( thuis, op school of het werk ) op dezelfde plek stallen waar het beugelslot of vouwslot gemakkelijk door het voorwiel en het frame vastgemaakt kan worden aan het onroerend goed (een ring in de muur of een goed fietsenrek), dan is een goede beugel- of vouwslot in braakwerendheid beter dan een gehard stalen ketting. Maar wanneer je de fiets ook af en toe gehaast in de openbare ruimte moet stallen (een volle fietsenstalling bij een winkel of bij het station) dan maakt het gebruiksgemak van de ketting (beter bereik) de beugel of het vouwslot soms ongeschikt: een goed slot waarmee je de fiets niet vast zet is net zo zwak als een ringslot rond het achterwiel (de fiets kan opgepakt worden en elders kan het slot in alle rust worden verwijdert).

 

 

3   Ringsloten  

 

Ringsloten zijn betrouwbaar (ze zitten vast op de fiets: je kunt het slot niet vergeten mee te nemen) en comfortabel (ze rammelen niet en zijn vlot en eenvoudig af te sluiten). Er zijn enorm veel van dit type slot verkocht: in Nederland wordt dit type slot standaard op de fiets gemonteerd. Voor fietsendieven die het vak een beetje serieus nemen, zijn ringsloten verplichtte, niet al te zware kost.  

 

De oudere modellen ringsloten (het slot rond het achterwiel of door het voorwiel) waarbij de behuizing van metaal is, zijn met een nijptang open te krijgen. De latere modellen, met een behuizing van plastic, vergen meer tijd. Die zijn met een hamer, nijptang en schroevendraaier open te krijgen. Vanaf de SL9 levert AXA een plaat waarmee het ringslot stevig aan het frame bevestigd kan worden. Een ringslot met zo'n extra plaat dwingt bij kruimeldieven respect af, omdat na het doorslijpen van het ringslot (in 30 seconden) het restant van het slot (het bewijs van de diefstal) niet meer eenvoudig van de fiets te verwijderen is. Dit is vooral lastig voor beginnende dieven, want het houdt de beter georganiseerde dief niet tegen, die heeft ook hier al weer iets slims op gevonden (en verkoopt die truc graag door aan anderen).

 

Er zijn ook fietsen waar de ringsloten in het frame zijn opgenomen en niet te verwijderen zijn, zonder het frame te vernielen. Het slot kan echter nog steeds worden opengeslepen. Die fietsen kunnen vervolgens als ze gestolen zijn alleen nog over de grens verkocht worden. Daar waar de herkenning en opsporing van gestolen fietsen nog minder prioriteit heeft dan in Nederland of Vlaanderen. Die buitenlandse markt voor in Nederland gestolen fietsen neemt dan ook toe (let maar eens op de opengebroken ringsloten op typisch Hollandse fietsen in steden als Parijs en Berlijn).

 

Wat alle ringsloten als nadeel hebben is dat hiermee de fiets wel op slot staat, maar nergens aan vast. De fiets is eenvoudig op te pakken en mee te nemen. Wat enigszins helpt is bij het gebruik van het ringslot is een extra kabeltje, die je vlot in het slot steekt (zie kabelslot) en tegelijk met het ringslot afsluit. Iets beter is de variant met een gehard stalen ketting van 4 mm (zie gehard stalen ketting). Maar met beide sloten is het bijna onmogelijk om zowel de fiets als het voorwiel ergens aan vast te zetten.

 

Mocht u een fiets kopen die nog geen ringslot heeft, zet er dan geen duur exemplaar op, maar kies voor een goedkope variant bij een bekende winkelketen of uit de bouwmarkt ( 5 euro) en investeer vooral in een goed 2e slot. Koop ook geen insteekkabel of -ketting als je die nog niet had, koop liever een losse kabel of ketting. Tenzij je de tijd die je wint doordat je het ringslot en de insteekkabel/-ketting in een enkele handeling afsluit belangrijker vind dan de braakwerendheid van dit systeem.

 

Pas op voor moedersleutels!

De allerbeste fietsdiefstaltruc van de afgelopen jaren, verantwoordelijk voor een miljoen gestolen fietsen, is de truc met de moedersleutel. Met een blanco sleutel, eentje waar sleutelmakers een reservekopie van uw sleutel mee kunnen maken,  zijn oudere type ringsloten (zoals de AXA SL7) open te krijgen. En dan helpt zo'n insteekketting natuurlijk ook niet, want die is met hetzelfde sleuteltje open te krijgen. Zie je zo´n ketting los aan het rek hangen, dan weet je dat een dief met de loper truc werkt en is het verstandig om voor de zekerheid toch maar eens dat losse 2e slot aan te schaffen. 

 

Het ringslot is een zeer gebruiksvriendelijk slot dat alleen in combinatie met een 'losse' gehard stalen ketting of beugelslot waarmee de fiets ergens aan vastgezet wordt braakwerend is.

 

 

4   Kettingen met hangsloten

 

De kettingen met mat grijze of zilverkleurige, ronde schakels waren een geliefd doelwit voor junks met gestolen betonscharen: de ketting is met één knip open te maken. De hangsloten zelf zijn soms al met een tik van een stoeptegel open te breken. Nu verleden tijd, want dit soort zwakke sloten zie je bijna niet meer in het straatbeeld voorkomen. De fietsen stelende verslaafde heeft het een stuk moeilijker gekregen.

 

 

5   Kabelsloten  

 

Kabelsloten zijn meer schijn dan werkelijkheid: ze bestaan uit een plastic omhulsel rond een kabel opgebouwd uit geweven staaldraden met daarin weer een kern van plastic. Dit maakt dat het slot licht en flexibel is. Dit soort sloten is met een eenvoudige nijptang open te krijgen. Als de fietsendief weinig geld maar genoeg tijd heeft, doet hij dat zelfs staaldraadje voor staaldraadje met een tangetje van een euro uit de bouwmarkt. Alleen voor reizen met een lichtgewicht fiets door de bergen in het buitenland of voor lichtgewicht racefietsen die tijdens de plaspauze noodgedwongen heel even alleen staan, beperken ze het diefstalrisico enigszins.  Want een slot, ook al is deze erg zwak, is nog altijd beter dan helemaal geen slot.

Dikkere kabels zijn soms wel braakwerend, maar niet zozeer omdat er een dikkere laag plastic is gebruikt, maar omdat de kabel strakker is opgedraaid. Hoe strakker de staaldraden van de kabel binnenin in elkaar zijn geweven hoe stugger de kabel is. Dus niet zozeer de dikte, maar vooral de onbuigzaamheid van de kabel in het kabelslot bepaalt hoe braakwerend het slot is. Een kleine tang krijgt dan geen grip op de aparte staaldraden in de strak geweven kabel. En de kabel is tegelijkertijd niet in zijn geheel door te knippen met een grote betonschaar, omdat de kern van de kabel van plastic is, waardoor je de kabel platdrukt maar niet doorknipt: de draden gaan tussen de scharen van de tang zitten. Helaas zijn de stugge kabels duurder dan de slechte, soepele variant en daardoor bijna niet in de winkels te vinden. 

 

6   Pantserkabelsloten  / segmentsloten

 

Pantserkabelsloten of segmentsloten worden veelvuldig verkocht als 2e slot vanwege het relatief lage gewicht en het goede imago als 'scooterslot'. Er zijn enkele exemplaren die dit imago in de praktijk ook waarmaken, maar er zijn meer varianten (met veel speling tussen de schakels) die ondanks de forse prijs knap waardeloos zijn. Met een trucje zijn deze sloten net zo simpel open te krijgen als een dun kabelslotje, want binnenin een pantserkabelslot zit ook maar een dun staaldraadje. En als die staalkabel los geweven is, dan biedt dat weinig bescherming.

 

Goedkope pantserkabelslot zijn zelfs nog slechter dan een plastic kabelslot. Bij gewone kabelsloten is de binnenkabel in plastic gegoten, bij een pantserkabelslot wordt de kabel door de losse schakels minder goed beschermt tegen de invloeden van het weer. Een pantserkabelslot op een fiets die jarenlang buiten staat roest in pakweg vijf jaar door. Het slot is dan met blote handen te forceren. Voor een fietsendief bestaat toch niets mooiers!  

 

Een duurzame relatie onderhouden, kost nu eenmaal geld: koop een goed 2e slot van tenminste 35 euro bij de (fiets)vakhandelaar met verstand van sloten en hart voor zijn klanten.

 

4. Nuttige links:

 • Controleren of een 2e hands fiets als gestolen geregistreerd staat: 

          Fietsdiefstalregister    https://fdr.rdw.nl/

 • Controleren of een fietsslot goedgekeurd is:

          Stichting Art                        https://www.stichtingart.nl/

 • Advies bij de aanpak van fietsdiefstal aan politie, gemeente en fietsvakhandel

         Centrum Fietsdiefstal    https://centrumfietsdiefstal.nl/ 

          Crow    http://www.fietsberaad.nl/library/repository/bestanden/document000091.pdf

Radioshow - Sjoerd en Marc
00:00 / 00:00