De Anti-Fietsdiefstal actie  

De afgelopen twintig jaar heeft BeeWise aan meerdere fraaie anti-Fietsdiefstal campagnes en acties van het Rijk, de gemeenten, de politie en Fietsersbonden mogen meewerken. Hieronder staan kort de elementen van een succesvolle anti-Fietsdiefstal campagne of actie opgesomd. 

‚Äč

Publieksvoorlichting

Gedragsbeïnvloeding van de fietsenbezitters door voorlichting te geven over goede sloten en juiste wijze van stallen is blijvend nodig! De politie kan niet overal zijn, terwijl 60% van de fietsdiefstallen door de fietser zelf door de goede voorzorgsmaatregelen was te voorkomen...  

 

Projectleider

Wijs een gemeentelijke coordinator / projectleider aan vanuit de afdeling verkeer en/of veiligheid of kies hiervoor een bij de ambtelijke organisatie gedetacheerde politiemedewerker. Laat deze medewerker beschikken over een budget voor uitvoering over langere termijn (minimaal 3 jaar).

 

Actieperiode

Kies jaarlijks een vaste actieperiode (minimaal 1 week, maximaal 3 maanden). Zowel het begin van het fietsseizoen (Maart - Mei), het fietsseizoen (Mei - September) als het begin van de donkere wintermaanden (Oktober - December) zijn geschikte momenten voor een actieperiode.

 

Onderzoek, beleid en uitvoeringsplan

Voer een fietsdiefstalscan uit: de QuickScan Fietsdiefstal van BeeWise brengt sterke en zwakke punten van het anti-fietsdiefstalbeleid en de -praktijk in kaart. Op basis van deze scan kan een gemeentelijk beleidsplan worden opgesteld waaraan vervolgens het nodige budget voor de uitvoering gekoppeld moet worden.

 

Coördineer

Overleg en stem de activiteiten van gemeente en politie af met belanghebbende (winkeliers, schoolbesturen, bewonersverenigingen) en belangenbehartigers (ANWB, VVN, Fietsersbond). Zorg voor betrokkenheid bij fietshandelaren, laat het convenant ´wij kopen geen gestolen fietsen´ van der Rai-Bovag onderteken (dit i.s.m. de politie en onder druk van de Gruthok-controles: controle van inkoopregister 2e hands fietsen). Geef winkeliers (Keurmerk Veilig Ondernemen) en specifiek fietsenhandelaren een eigen taak bij het geven van voorlichting (verspreiden van een informatiefolder, verkoop goedgekeurd 2e slot met actiekorting).

 

Communiceer

Communiceer gezamenlijk (gemeente, politie, fietsenhandelaren, Fietsersbond) over het onderwerp en de activiteiten. Maak en verspreid de standaard (Fietsersbond, Politie)  of een gemeentelijke actiefolder met een aansprekende slogan : `Fiets ik heb je, Fiets ik hou je´, ´Laat fietsendieven lopen´ , ´Zet je fiets vast, dan wordt je niet verrast´. 

Stuur persberichten en plaats tekst op de eigen website over:  

o het aantal aangiftes fietsdiefstal per locatie

o tips om fietsdiefstal te voorkomen (vaste pagina op de website!)

o plaats en tijdstip voor incidenteel / structureel registreren / graveren

o het feestelijk terugbezorgen van een teruggevonden gestolen fiets

o feestelijke plaating nieuwe / extra (bewaakte) fietsenstalling

o korting op bewaakt stallen

o tekenen van het convenant met fietsenverkopers

o het actieplan, de actie en actieperiode

 

Actie

Bundel de verschillende activiteiten in een bepaalde periode. Hou opeenvolgende voorlichtingsacties: op drukke marktdagen, koopavonden of bij evenementen.

Succesvolle anti-fietsdiefstal actie-elementen zijn:

o Officiële start van de actie door burgemeester, wethouder of politiecommissaris

o Verscherpte controle op fietsdiefstal / heling door politie / toezichthouders

o Uitdelen van voorlichtingsmateriaal

o Graveren en hulp bij registreren

o Verkoop goedgekeurde sloten (met korting)

o Fiets & Diefstalshow van BeeWise

 

Specifieke acties

 

Specifieke acties op scholen (bij voorkeur hoogste klassen van het primaire onderwijs):

Dag 1: Klassikaal bekijken van de DVD van Fietsersbond +  Uitreiken voorlichtingsfolder en brief van de school voor ouders met vraag om toestemming voor het graveren van de kinderfiets.

Dag 2: Graveeractie op het schoolplein (ook voor ouders) + Fiets & Diefstalshow van BeeWise op het schoolplein

 

Specifieke politie activiteiten

 • De afdeling communicatie van de politie maakt regelmatig berichten over oppakken van fietsdieven en helers van gestolen fietsen. 

 • Onderzoek de gebruiksvriendelijkheid van het systeem en de klantvriendelijkheid van het personeel bij het doen van aangifte van een gestolen fiets op een bureau (methode mystery guest, dus ook voor onafhankelijke journalisten). Controleer of de aangiftes ook snel verwerkt worden in het RDW bestand van gestolen fietsen. Langer dan twee weken is niet acceptabel!

 • Politie- (-bikers) en beveiliging- en/of preventiemedewerkers volgen de cursus ´Hoe herken ik een gestolen fiets´ van het Centrum Fietsdiefstal of de Praktijkcursus Fietsdiefstal van BeeWise.

 • Voer de controleactie Tegenwind in het uitgaansleven uit (actief opsporen van verdachte fietsen en hun berijders) door een mobiele verkeersfuik te maken. Deze controle is een goede ´straatoefening´ voor politie in opleiding. De actie op scholen uitvoeren levert behalve de voorlichting weinig resultaat op: relatief weinig gestolen fietsen worden binnen de school gestald. 

 • Zorg voor de (uitbesteding van de) organisatie voor het terugbezorgen van gevonden gestolen fietsen: Overleg met Centrum Fietsdiefstal / AFAC of  Voer de BeeWise communicatiecampagne voor gevonden fietsen uit (offerte op aanvraag). 

 

Specifieke gemeentelijke activiteiten (naar voorbeeld van de gemeente Emmen):

Organiseer een informatiemarkt in de actieperiode: 

 • Waar fietsen kunnen worden gegraveerd / geregistreerd

 • Waar informatie wordt verstrekt over goede sloten, stallingsmogelijkheden en het terugkrijgen van een teruggevonden gestolen of verwijderde fiets

 • Waar goedgekeurde sloten met korting door meewerkende fietsenhandel worden verkocht

 • Laat folders of actiemateriaal (zadelhoesjes of stuurhangers) in de omgeving van de markt verspreiden, door herkenbare medewerkers bijvoorbeeld door dieven op choppers

 • Organiseer een officieel moment met een verantwoordelijke burgemeester, wethouder of politiecommissaris

 • Omlijst dat moment met muziek, bijvoorbeeld de rap over fietsdiefstal van de Vreemde Vennoten

 • Laat dat moment verstoren door een optreden van ´de fietsendief´

 

Herhaal deze actie in verkorte vorm tijdens de actieperiode door specifieke voorlichting te geven op scholen en tijdens koopavonden.